Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Kazimierza Wielkiego 9

>>>     NASI PARTNERZY     <<<

ata car logo logo brofa carsed logo new male5(1) osm sieldce1  


logoAP  moscibrodu   CHODOWIAK zakatek    

 

Odwiedza nas 61 gości oraz 1 użytkownik.

  • taki

Kiermasz podręczników 2017

Ogłoszenie


Kiermasz używanych podręczników szkolnych dla klas I odbędzie się w sali gimnastycznej 18.09.2017 r. (poniedziałek) w godz. 10.40-11.25. Młodzież klas I przychodzi na kiermasz pod opieką nauczyciela, z którym w tym czasie ma lekcje. Pozostałe klasy wszystkich typów szkół zapraszamy na kiermasz w godz. 11.30-12.15. Uczniowie, którzy chcą wziąć udział w kiermaszu, powinni mieć ze sobą podręczniki do sprzedania i zwolnić się u nauczyciela, z którym mają w tym czasie lekcje. Ceny zakupu podręczników uzgadniają kupujący i sprzedający pomiędzy sobą. Uczniowie kupujący podręczniki powinni posiadać ich listę zgodnie z wytycznymi podanymi przez nauczycieli poszczególnych przedmiotów. (Listy podręczników na stronie szkoły)
Szczegółowe informacje można uzyskać w bibliotece szkolnej.


Nauczyciele bibliotekarze

Informacje dla absolwentów deklarujących ponowne przystąpienie do egzaminu maturalnego.

Absolwent, który zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego w ZSP Nr 4 w Siedlcach, składa wstępną deklarację przystąpienia do tego egzaminu w terminie od 29.09.2015 r. do 30.10.2015 r. (nieobowiązkowo) lub deklarację ostateczną do 07.02.2016 r.
Po terminie złożenia deklaracji ostatecznej nie ma już możliwości dokonywania w deklaracji zmian dotyczących wyboru przedmiotów i poziomu egzaminów.

Czytaj więcej: Informacje dla absolwentów deklarujących ponowne przystąpienie do egzaminu maturalnego.

Kierownicy

Alina Krasuska

Kierownik Internatu ZSP Nr 4

25 794 33 56

 

Agnieszka Bulik

Kierownik gospodarczy

administracja@zspnr4.com.pl

25 794 36 44

 

Kamila Bukowska

Kierownik Szkolenia Praktycznego

kierownik@zspnr4.com.pl

25 794 36 52

II edycja Kursu Kelnerskiego

               W dniach 1-2 lutego  2016r. uczniowie naszej szkoły mogli uczestniczyć w II edycji  Kursu Kelnerskiego  zorganizowanym przez p. prof. Annę Pastor i p. prof. Katarzynę Konopkę . Prowadzącymi kurs byli wykładowcy  Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów: p. Marcin Wąsiewicz, p.  Krzysztof Ślesicki, p.  Piotr Osiński

              Kurs Kelnerski prowadzony był w oparciu o klasyczne zasady kelnerstwa wymagane w najlepszych lokalach świata .

 

 Zajęcia praktyczne i teoretyczne Kursu Kelnerskiego  obejmowały:

Profesja Kelnera-kultura osobista/higiena i dbałość o własny wizerunek/ kształtowanie pewności siebie

Osobiste wyposażenie Kelnera -czyli bez czego kelner nie przystępuje do pracy/ osobisty sprzęt kelnerski

Predyspozycje do pracy w różnego typu lokalach gastronomicznych-kwalifikacje zawodowe/ prezencja kelnera

Systemy pracy i obsługi kelnerskiej  -system indywidualny/ rewirowy/ praca zespołowa/ procedury gastronomiczne

Organizacja i techniki pracy kelnera-czystość i porządek w pracy kelnera/ współpraca interpersonalna

Wyposażenie sali restauracyjnej i wyposażenie techniczne restauracji-zastawy stołowe/ szkło/ sztućce/ bielizna gastronomiczna/ przybory i urządzenia pomocnicze

Przygotowanie sali na przyjęcie Gości

Dekoracja - sposoby aranżacji przestrzeni w sali restauracyjnej

co utrudnia, a co ułatwia pracę kelnerom

Prezentacja elementów zastawy stołowej i szkła oraz platerów

Przyjmowanie rezerwacji i powitanie Gości w restauracji-Technika obsługi Gości przy stoliku

Zasady serwowania dań w lokalach gastronomicznych-serwis a’la carte/ techniki podawania potraw/ przedstawianie potraw

Technika podawania napojów alkoholowych

Noszenie naczyń, szkła i tac

Style obsługi-serwis francuski, serwis rosyjski, serwis angielski, serwis amerykański

Dania klasyczne oraz najnowsze trendy w kuchni-tradycja i nowoczesność – slow food i fast food

Psychologia sprzedaży- obsługi przy stole,podnoszenie sprzedaży/ kategorie klientów/ zachowanie w sytuacjach problematycznych, np.: skargi klientów

Aktywne poszukiwanie pracy -CV/ rozmowa kwalifikacyjna

 

                   Na zakończenie kursu , każdy z uczestników otrzymał CERTYFIKAT, który stwierdza ukończenie Kursu Kelnerskiego z pozytywnym wynikiem egzaminu  końcowego oraz profesjonalne przygotowanie do wykonywania zawodu Kelnera w kraju i za granicą.

Oryginalny Certyfikat Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów zawiera unikalny numer Absolwenta oraz suchą pieczęć Szkoły. Wystawiany jest w językach polskim i angielskim.

 

ZAPRASZAMY NA TRZECIĄ EDYCJĘ KURSU KELNERSKIEGO !!!!!!!!

A JUŻ W CZERWCU –

DRUGA EDYCJA

KURSU BARMAŃSKIEGO

ZAPISY JUŻ TRWAJĄ!!!

ZAPRASZAMY!!!

INFORMACJI UDZIELAJĄ :

PANI PROF. ANNA PASTOR I PANI PROF. KATARZYNA KONOPKA LUB WYCHOWAWCY KLAS!!!!!